Wielkanocna babka muślinowa z bakaliami


Może Ci się również spodoba

6 komentarzy

  1. Klaudia pisze:

    Piękna babka super dekoracja

  2. Wow, wspaniale wygląda 🙂 I to właśnie dzięki temu zdjęciu trafiłam na tę stronę 🙂

  3. Babka z kakaem pisze:

    Mój przepis jest w rodzinie od ok. pół wieku.Zachował się tak długo,bo babka jest wyborna,delikatna i może długo poleżeć.Oto przepis: 5 jaj;1 szkl cukru;1 szkl mąki;1/2szkl mąki ziemniaczanej;1 łyżeczka proszku do pieczenia;cukier waniliowy;aromat arakowy;1-1,5 łyżeczki kakao;250g masło roślinne. Sposób wykonania:białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodać żółtka i dalej ubijać,następnie na 3 razy dodawać cukier wciąż ubijając,następnie dodać sypkie produkty uprzednio wymieszane,ale bez kakao.Całym sekretem dobraj babki jest wrzące masło,które należy energicznie wlać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do formy,zostawiając ok.1/5-1/6 ciasta białego,dodać kakao,a następnie cienką strużką wylewać np. na środek foremki wzdłuż lub zygzakiem/pełna dowolność/.Piec 45-50min w temp.170 stopni.wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolnie.Smacznego!

  4. Magda pisze:

    Ile w sumie jajek? Bo chyba się pogubiłam…

    • Agata pisze:

      Magdo, 4 całe jajka + 2 żółtka 😉
      Dzięki za zwrócenie uwagi – kiedyś poprawiałam listę składników, bo miałam na niej 6 żółtek i 4 białka, a ktoś mi napisał, że z informacją o całych jajkach będzie jaśniej. W jakimś amoku wprowadziłam błąd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner