Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką z olejem rzepakowym


Może Ci się również spodoba

158 komentarzy

  1. Nashelly pisze:

    Pyszne, proste ciasto 😉

  2. Agatko, obłęd ! Prezentuje się pięknie 🙂

  3. Kasia pisze:

    Wczoraj robiłam to ciasto z malinami, dziś z jagodami..jest pyszne 🙂 ciasto kruche rewelacyjne 🙂 Czy wasze pianki budyniowe też są płaskie..znaczy całe ciasto jest płaskie hmmm..robię w takiej samej formie i ładnie rośnie a później opada i jest płaskie..mimo to i tak jest pyszne. Co zrobić by było wyższe?

  4. Janina Jankowska pisze:

    Witam
    Proszę o doradę.
    Ubijam białka z cukrem pudrem, dodaję budyń i jest super gęsta piana,
    kiedy delikatnie wlewam olej robi się lejąca.
    Ciasto jest pyszne, jednak nie wygląda tak okazale jak na zdjęciach.
    Piana budyniowa nie jest tak widoczna.
    Pozdrawiam
    Nina

    • Agata pisze:

      Nino,
      dwie rzeczy przychodzą mi do głowy – albo za długo miksowałaś po dodaniu oleju i uszkodziły się pęcherzyki powietrza w pianie, albo może piekłaś w większej formie, więc warstwa pianki była cieńsza. Jeśli nie, to pisz – będziemy kombinować dalej 🙂
      Powodzenia 🙂

  5. agata pisze:

    Czy olej rzepakowy mozna zastapic innym????

  6. Kasia pisze:

    Zrobiłam- pycha. Wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu. Nic mi nie opadł a wręcz przeciwnie -pieknie wyrósł. Polecam i pozdrawiam.

  7. Gosia pisze:

    Pyszne ciasto 🙂 Mama robiła kiedyś takie, ale na ogół z dodatkiem dżemu i np. jabłek. Pychota 🙂

  8. anna durska pisze:

    bardzo dobre ciasto. pozdrawiam

  9. Edyta pisze:

    czemu trzeba koniecznie ostudzić spód przed ponownym wstawieniem do piekarnika , przecież i tak zaraz będzie pieczone ?

    Czy można dodać budyń z zawartością cukru , tylko taki mam i po prostu dodać mniej cukru ?

  10. Ola pisze:

    Jak długo ciasto musi byc w zamrażarce? 🙂

  11. Kasia pisze:

    Czy można dodać zamiast jagód czarną porzeczkę?

  12. Kate pisze:

    Dziś znalazłam przepis ;o))) Od razu zrobiłam ;o))) Wyszło idealnie (jak na zdjęciu ;o) ) Smakuje świetnie. Dzięki ;o)))

  13. WiolkaBD pisze:

    Masakra jakaś w ogóle mi nie wyszła pianka, wręcz zakalec z tego powstał, wszystko robiłam dokładnie krok po kroku jak w przepisie więc jestem chyba beztalencie kulinarne 🙁

  14. edyta pisze:

    Niestety ciasto przy takim czasie pieczenia wręcz się spaliło 🙂 Spód ok. 8 min krócej, ciasto ok. 5 min krócej. Jest dobre, mimo wszystko 🙂 , choć nie tak wysokie jak na zdjęciu, ale może dlatego, że przepieczone.

  15. WiolkaBD pisze:

    No właśnie to nie pierwszy raz piekłam ciasto z pianką tylko trochę inaczej niz twoje i zawsze to samo, więc kiedy znalazłam ten przepis pomyslałam,że może wreszcie sie uda, a tu taki zawód… Chyba ta pianka mnie nie lubi:) Ale bądź co bądź ciasto i tak wszystkim smakowało pomimo 2 cm wysokości no może 3, ale oczywiscie domownikom, bo sasiadke poczęstowałam ciastkami jak wpadła na kawę 😉 Pozdrawiam.

  16. Monia pisze:

    a jesli nie mam budyniu? to moge mąke ziemniaczana z jakims aromatem? Np. migdałowym????

  17. Ania pisze:

    Extra przepis!! Cudownie pyszne! ale chyba jest różnica między użyciem masła a margaryny do pieczenia, nie chciało mi się przypiec ciasto, ale wszystko się wypiekło 🙂 a jak daliśmy posmakować sąsiadom zapytali czy jak kupią produkty to im zrobie 😀 PYSZNOŚCI!!

  18. Aguś pisze:

    Przystępuję do działania,marna ze mnie kucharka,ale próbować trzeba.Nie wiem tylko jaka wielkość blaszki żeby jakoś to wyglądało:)

  19. Aguś pisze:

    A już się doczytałam,działam:)

  20. Aguś pisze:

    Hejka,no i się udało.Wprawdzie ubite białko zaczęło się rozrzedzać w momencie dolewania oleju,ale po upieczeniu wyszło takie jak na zdjęciu.Dodałam porzeczek,zapomniałam posypać ich cukrem,więc lekko kwaskowe ciasto wyszło.Goście jednak twierdzili,że właśnie dobrze bo złamałam słodkość kruszonki:) Reasumując rewelacja,skoro koleżanki poprosiły o przepis:)Gorąco polecam.Dzięki Agacia:)

  21. Justyna pisze:

    Może być margaryna zwykla badz Kasia czy masło ( roślinne) ??

  22. Natalia pisze:

    Witam, probuje po raz pierwszy ciasto z pianka? i nie wiem czy do piannki lepiej dodać cukier zwykły czy puder?

  23. Dorcia pisze:

    Znalazłam ten przepis i zaraz poleciałam do sklepu po skladniki:-) właśnie jestem w trakcie robienia, ciacho będzie z malinami i barówkami:-D trzymajcie kciuki za pianę aby nie opadła:-P

  24. Dorcia pisze:

    No i gotowe 🙂 wyroslo pięknie, a pianka jest mega duża:-D jeszcze nie prubowalam bo gorące, ale na pewno będzie wyśmienite. Mam nadzieję że mężusiowi będzie smakowac:-P

  25. Pafa pisze:

    Witam.Chce jutro zrobic ten apetyczny placuszek ale mam tylko blaszke 40×25 czy musze którys ze składników dodac wiecej?zeby wyszedł taki cudny jak Twój z gory dziekuje pozdrawiam

  26. Monika pisze:

    Witam serdecznie,

    czy można dodać zamiast oleju rzepakowego – oliwę z oliwek? Oraz zamiast drobno zmielonego białego cukru – gruboziarnisty cukier trzcinowy? Czy to może sprawić że pianka nie wyjdzie taka jak trzeba? Ciasto wygląda super i pewnie smakuje także 🙂

    pozdrawiam!

    • Agata pisze:

      Moniko, oliwa z oliwek ma bardzo intensywny smak i, moim zdaniem, popsuje smak pianki. Cukier trzcinowy gruboziarnisty nie rozpuści się w niej tak dobrze jak drobnoziarnisty biały, przez co ciężko będzie ją ubić i może siąść. Akurat w przypadku tego ciasta „uzdrawianie” go, nie wychodzi mu na dobre 🙂
      Serdeczności!

  27. Mirka pisze:

    super to ciasto ale mozna dodac wiecej bialek i wtedy jest super

  28. Alice pisze:

    Czy olej do pianki jest konieczny ? Co to właściwie zmienia ?:)

  29. Dawid pisze:

    Ciasto wygląd świetnie. Mam zamiar zrobić je dzisiaj u rodziców. Niestety czytając komentarze na tema piany zaczynam wątpić w swoje umiejętności kulinarne. 🙂
    Zamiast jagód dodam mrożone truskawki. Pokroje je w mniejsze kawałki by nie były za duże i ciężkie. Mam nadzieję, że się uda.
    Dam znać! 🙂

  30. Monika pisze:

    w lodówce ostatnie 5 jaj, ostatnia kostka masła i troche, zostały dwa budynie, Teśc dowiózł jagody…googlałam i trafiłam tutaj. Ciasto już w piekarniku. oj, oby wyszło 😀 pozdrawiam, i dzieki za wszystkie wskazówki, również te pod komentarzami. Monika

  31. Dor pisze:

    Część. Mam pytanie….skoro spod jest już upieczony to nie spali się jak jeszcze wsadzimy go do ponownego pieczenia 😕 Dziękuję

  32. maggi pisze:

    Dzis zrobilam z jagodami- pychotka!
    Wyszlo idealnie!

  33. Agnieszka pisze:

    Upiekłam, od razu dwa:-) Jeden dla siostry, drugi dla domowników. Ciasto rewelacja, wyszło tak jak na zdjęciu, smakuje bajecznie:-)Pycha, jagody subtelnie podkreślaja smak kruchego ciasta, pianka delikatna i smaczna. Napewno wykorzystam jeszcze raz przepis.

  34. Adaslod pisze:

    Ja dziś zrobiłem to ciasto tylko dałem mąkę orkiszowa i zamiast kruszonki oblalem galaretka z czarnej porzeczki i muszę przyznać wyszedł kosmos

  35. Izabela pisze:

    Witam serdecznie
    Po dzisiejszych zbiorach jagód i trafieniu na ten przepis tak się podekscytowana tym cudnym przepisem i pozytywnymi opiniami, że po powrocie od razu zabrałam się do pracy.. zapomniałam jednak, że już jakiś czas temu mikser totalnie odmówił posłuszeństwa, tak więc pianka ubita trzepaczką.. w dodatku nie wiem czy temp. Ok bo mam piekarnik bez stopni, jedynie cyferki.. tak więc obawiam się, że efekt może nie być spektakularny. Ale czekam nadal z nadzieją, bo ciasto siedzi w piekarniku.. zobaczymy! 😉

    • Agata pisze:

      Izabelo, czy masz piekarnik gazowy? Jeśli tak, to prawdopodobnie powinnaś ustawić temperaturę na nr 5. Mikserem się nie martw – dzięki ręcznemu ubijaniu spaliłaś tyle kalorii, że ciacho możesz wcinać bez żadnych wyrzutów sumienia! 😀 Trzymam kciuki, żeby się udało 🙂

  36. Izabela pisze:

    Pianka mogłaby wyjść pewnie lepsza, ale ciacho summa summarum jest pyszne! Tak, piekarnik gazowy i piekłam na 5 i pół. Może gdyby było 5 pianka mniej by się wysuszyła.. następnym razem się poprawię i będzie jeszcze lepsze. Ale przepis cudo, dziękuję 🙂 no i właśnie, po tym ubijaniu teraz bez wahania pozwolę sobie na jeszcze jeden kawałek.. 😉 Pozdrawiam serdecznie, a no i będę od dzisiaj regularną bywalczynią bloga 🙂

    • Agata pisze:

      Oj tam, oj tam – dużo jagód jest, jadłabym bez narzekania 😀 Cieszę się, że ze mną zostajesz, tym bardziej, że nie masz oporów przed nocnym jedzeniem ciasta – możemy sobie piątkę przybić 🙂 Ściskam!

    • Hatesa pisze:

      Witaj Agatko , mam watpliwości do ilości masła. Obecnie kostka masła to 200 g. a nie 250. Jak dałam 1 kostkę i dodatkowo 50 g. miałam wrażenie ze ciasto jest za tluste. Dodałam na oko jeszcze trochę mąki i zobaczymy . Jeszcze jest w piekarniku. Buziaczki. Hatesa.

  37. JAGA pisze:

    A ten budyń trzeba najpierw zrobić czy wsypywać z proszku???

  38. Patryk pisze:

    Ciasto wyszło super, jest świetne w smaku. Bardzo dobrze wyrosło, może nawet lepiej niż u Ciebie. Przepis idealny. 🙂

  39. Magda pisze:

    Czy może być budyń z cukrem?

  40. Krzysiek pisze:

    Ciasto pycha! Żona była przeszczęśliwa 🙂 Gdyby ktoś podobnie jak ja nie miał w domu wagi polecam http://www.kalkulatorkuchenny.pl 🙂

  41. Gosia pisze:

    Witam czy to ciasto można mrozić?pozdrawiam serdecznie

  42. Jola pisze:

    Moje ciasto kruche jest już w zamrażarce. Muszę tylko skoczyć na rynek po jagody. Już nie mogę doczekać się próby smaku i jak ciasto wyjdzie w przekroju. Oby pianka była wysoka….

  43. Jola pisze:

    Ciasto super! Przepyszne, mniam….. identyczne jak na zdjęciu. Troszkę krócej piekłam, pierwszą część i całość. Muszę spróbować z innymi owocami. Dziękuję 🙂

  44. Kaniebe pisze:

    Agata, mega przepis, wyszło pycha takie jak na zdjęciu. Nie zdążyło wystygnąć a już nie ma połowy….. Brawo Ty!

  45. Domi pisze:

    Rewelacyjne ciasto. Bardzo dobry przepis 🙂

  46. Ania pisze:

    A czy olej rzepakowy można zastąpić olejem kokosowym? 🙂

  47. Marla pisze:

    Na przepis natknęłam się przypadkiem, kupiłam jagody, wpisałam w google „ciasto z jagodami” i wyświetliło się zdjęcie smacznie wyglądającego łakocia. Ciasto proste i pyszne, przy czym do pianki dodaję mniej cukru 🙂
    W tej chwili robię kolejne, tym razem z borówkami 🙂

  48. Madzik pisze:

    Zapomniałam dodać budyniu 🙁 czy coś z tego będzie? 🙁

  49. Kasia pisze:

    Zaraz biorę się za ciasto. Mam nadzieję, że nie mam do niego 2 lewych rąk 🙂

  50. Kasia pisze:

    Droga Pani Agato. Placek rewelacja. Poprostu fantastyczny. Wyszedł ogromny. Dzięki Pani przełamałam strach przed pieczeniem. Polecam każdemu. A Pani bardzo dziekuje

  51. Hatesa pisze:

    Witaj Agato, dalej nie wiem czy 250 g. masła to nie za dużo . Może jednak powinno być 200g. Ale ciasto, przyznaję cudne i bardzo smaczne. Pozdrowienia. Hatesa.

    • Agata pisze:

      Hatesa, przepraszam, że tak późno odpowiadam 🙂 zawsze dawałam 250 g masła. Ciasto przed dalszą obróbką trzeba dobrze schłodzić, wtedy staje się bardziej zwarte. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  52. Kasia pisze:

    Ciasto upiekłam choć do przepisów stosowanych pierwsi raz podchodzę z rezerwą. Wyszło super i wszystkim bardzo smakowało ???? Na pewno spróbuję z innymi owocami???? Pozdrawiam !????

  53. Bożena pisze:

    Mam pytanie: czy można mrozić to ciasto?

  54. Magda pisze:

    Ciasto u mnie w domu robi furorę jak upiekłam je do przedszkola to nie mogłam sie odpędzić od pochwał. Dziękuje za przepis.

  55. Kropka pisze:

    Zrobiłam to ciasto ponownie ale zamiast budyniu śmietankowego dałam tym razem budyń malinowy i maliny oczywiście. Wyszło tysiąc razy lepsze 🙂

  56. Alka pisze:

    A jak chce zrobić że sliwkami to śliwki na ciasto czy na piankę?bo śliwki ciężkie są.jak myślicie?

    • Agata pisze:

      Myślę, że spokojnie można ułożyć je na piance rozcięciami ku górze, ale nie wciskać ich w piankę. Można też pokroić je na mniejsze kawałki 🙂

  57. Ewelina pisze:

    Czy mozna od razu na surowy spod wrzucic pianke i ciacho na gore i upiec wszystko razem?

  58. Plusa renata pisze:

    Ciasto przepyszne

  59. Monika pisze:

    Właśnie zabieram się za zrobienie tego ciasta 😉
    to mój debiut, mam nadzieję że się uda 🙂

  60. Asia pisze:

    Ciasto jest nieziemskie!!! Zrobiłam je z przepisu, który znalazłam na innej stronie, ale proporcje są takie same. Jak dodaje się owoce na podpieczony spód, wówczas wystudzenie ciasta nie jest tak ważne. Robię je albo z jeżynami (wówczas dodaję budynie malinowe) albo z musem jabłkowym… A do ścierania ciasta używam nakładki w\do warzyw na maszynkę do mięsa. Ciasto jest OBŁĘDNE!!!

  61. Marla pisze:

    mam ochotę zrobić ciasto z jabłkami ale mam wątpliwości czy starte jabłka nie będą zbyt ciężkie na piankę?

  62. Anna pisze:

    Pychota! Robiłam kilka razy z różnymi owocami,polecam:)

  63. didi pisze:

    W święta przetestowałam w wersji szarlotkowej (najpierw jabłka potem pianka). Polecam, bo podobnie jak z innymi owocami smakuje wybornie.

  64. ola pisze:

    Witam,
    Ciasto na spodzie bardziej się roztopiło i pływa w maśle niż się podpiekło, co poszło nie tak ?

    • Agata pisze:

      Olu, jesteś pewna, że dobrze odmierzyłaś wszystkie składniki i ustawiłaś prawidłową temperaturę piekarnika? Dopiero podpiekłaś spód czy piszesz o efekcie końcowym?

  65. Iza pisze:

    Ciasto przepyszne??

  66. Monika pisze:

    Czy ciasto wyjdzie z dżemem jagodowym? Jeśli tak to dżem położyć na piankę czy lepiej na spód?

    • Agata pisze:

      Moniko, wyjdzie z dżemem, nie tylko jagodowym 🙂 Myślę, że lepiej rozsmarować dżem na podpieczonym spodzie, bo bardzo trudno będzie go ładnie rozłożyć na piance 😉

  67. Aneta pisze:

    A ze świeżymi truskawkami się uda? Czy może powinnam oprószyć je czymś przed wylozeniem na piane? 🙂

  68. Jagoda pisze:

    Hej zobaczyłam przepis zabieram się do robienia. Jedno pytanie ile ubijać białka .ktory moment jest najlepszy żeby przestać?

    • Agata pisze:

      Cześć, Jagodo, ubijaj białka, aż będą sztywne jak na bezę 😉 Poznasz to po tym, że gdy wyjmiesz trzepaczkę z piany, to ona będzie na jej końcu „sterczeć”, a nie opadać.

  69. pelasia pisze:

    Pyszne ciasto. Pierwszy raz takie ciasto robiłam I super się udało. Jedyna uwaga to 500g jagód to zbyt dużo z powodzeniem wystarczy 300g.

  70. Basia pisze:

    Ciasto przepyszne. Wyszło takie jak na zdjęciu ?

  71. Patrycja pisze:

    Witam a można użyć jagód ze słoiczka?

    Pozdrawian

  72. Patrycja pisze:

    Pływają a moze je tak by odcedzić heheh

  73. Patrycja pisze:

    Zakupiłam czarna pożyczkę mrożona dzis 🙂

  74. Marzenka pisze:

    Można dać dżem zamiast swieżych owoców?

  75. Aldona pisze:

    Czy zostawic w uchylonym piekarniku do wystygniecia ,czy od razu wyjąć?

  76. Dorota pisze:

    Ciasto super.Pieklam juz niejedno ale to rewelacja.Zrobilam 1 poltorej proporcji bo robilam na wiekszej blaszce.
    dziekuje za przepis

  77. Monia pisze:

    Witam!
    Po wycieczce na Skrzyczne wróciłam z dwoma litrami jagód. Pomyślałam, że upiekę ciasto,lecz nie byłam w posiadaniu przepisu na takowe. Sięgnęłam do internetu i trafiłam na Twój przepis. Ciasto wyszło rewelacyjne. Bardzo dziękuję.
    Jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis?

  78. mika85 pisze:

    Czy okrągła tortownica tez się nada średnica 30 cm?

  79. Ewelina pisze:

    Super ciacho mi wszystko sie udalo pozdrawiam

  80. Jolka pisze:

    Dziś robiłam i wyszedł super placek, szkoda że nie można tu wkleić zdjęcia ? polecam!!!

  81. Małogrzatamalen pisze:

    Czy jak wyjdę obrazu po upieczeniu bez ostygnięcia w piekarniku to pianka mi nie upadnie? Jak to z tym jest?

  82. Małogrzatamalen pisze:

    Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź,nie opadło ???

  83. Gosia pisze:

    Dzień dobry. Planuję upiec to ciasto w tortownicy, bo nie mam takiej małej blaszki. Jaka powinna być średnica tortownicy? A może lepiej upiec w formie do tarty?

  84. Marek pisze:

    Witam czytam komentarze i chyba większość to panie piszą o poradę lub dziękują za smaczne ciasto godne polecenia. Ja bardzo lubię piec ciasta ( wsparcie oraz wzór do naśladowania to moja kochana Siostra). Na początku szukałem prostego i w miarę szybkiego ciasta , lecz nie długo okazało się że te bardziej wymagające są jeszcze smaczniejsze. Dziś upiekłem pyszne ciacho z pianką i olejem rzepakowy . Dziękuję za fajny i dokładnie podany przepis mam nadzieję baa to jest pewne że jutro będzie smakował bratu z dziewczyną do kawy po powrocie z wakacji 😉 Serdecznie pozdrawiam smakoszy dobrych i własnych wypieków . Pani Agato będę tu częściej zaglądał . Pozdrawiam Marek 🙂

  85. G pisze:

    zrobilem to ciasto na impreze … przetrwalo 10 min 😀 zaj…. place lizac oby wiecej takich przepisow

  86. justa pisze:

    jaka blacha? wymiar?

  87. marcela pisze:

    Chciałam zapytać czy jagody wyjęte prosto z zamrażarki nie zepsują ciasta❔ i czy można je wymieszać z cukrem przed wylozeniem na piankę ❔

  88. marcela pisze:

    To dziękuję za odpowiedz? zawsze jak piekłam to wczesniej rozmrażałam…teraz zrobię inaczej?

  89. marcela pisze:

    Mam jeszcze jedno pytanie…czy blacha 23×39 będzie za duza❔ czy lepiej zrobić je na tortownicy o średnicy 27 cm❔ żeby tez bylo takie piękne jak u ciebie ?

  90. Kasia pisze:

    Uwielbiam to ciasto i moi domownicy również. Pianka jest pyszna, a kruche ciasto – po prostu się n=znam lepszego. Łatwe w przygotowaniu i efektownie wygląda 🙂 i znowu teraz się dopieka w piekarniku – już chyba 3 raz w tym sezonie jagodowym. 🙂

  91. mariolek pisze:

    witam czy ten spod urosnie bo po pozniej jeszcze bo po 20 min wcale nie urusl

  92. Sylwia pisze:

    Witam prubuje zrobic to ciasto , na razie ciasto się chłodzi . a czy trzeba dodawac oleju czy można zrobic bez 🙂

  93. Karola pisze:

    Ciasto super. Piekłam lam 30 min. Extra urosło, tylko po wyjęciu z piekarnika troszkę opadł o. Jest na to sposób na ob? Pozdrawiam

Pozostaw odpowiedź Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner